Het kriebelt weer bij Milan Vader

mountainbiken nieuwe ploeg SITTARD

De Middelburgse coureur vervolgt zijn weg naar de Spelen van 2020 met het Watersley R & D Team.

Door Roeland van Vliet

Toen sportkoepel NOCNSF eind 2016 de subsidiekraan voor de mountainbikers dichtdraaide, moest Milan Vader even slikken. Hoe moest het verder met zijn ‘road to Tokyo’? Inmiddels is de oplossing er: de Middelburger vervolgt zijn traject richting de Olympische Spelen van 2020 met het Watersley R & D Team, waarin hij voorlopig de enige rijder is.

NOCNSF investeert alleen in sporten met serieuze medaillekansen op de Spelen. Het mountainbiken valt daar niet langer onder. Na Londen (2012, zeventiende plek Rudi van Houts) en Rio (2016, vijftiende plaats Anne Terpstra en Rudi van Houts uitgevallen) gaat er veel minder geld naar de discipline. Wielerbond KNWU koos ervoor bondscoach Tim Heemskerk – tevens de persoonlijke coach van Milan Vader – te ontslaan.

De twee, Vader en Heemskerk, zaten niet lang met de handen in het haar. ,,Natuurlijk was de situatie even niet prettig”, zei de Middelburger maandag bij zijn teampresentatie in Sittard. ,,Je bent aan een project begonnen met de KNWU en dat wil je dan afmaken. Maar Tim en ik wisten meteen: we gaan door. Het was alleen nog onzeker of het ging lukken.”

Vader, die zondag 21 jaar werd, verhuisde drieënhalf jaar geleden naar Limburg. Hij was toen een van de eerste bewoners van wat nu het Watersley Sports and Talent Park heet, een imposante uitvalsbasis voor topsporters. Tegenwoordig verblijven er veel wielrenners en schaatsers, uit binnen- en buitenland. Allemaal om in de heuvels te trainen.

,,Toen zaten we al in een pioniersrol en die pakken we nu weer op”, vertelde Vader. ,,Ik weet nog goed hoe gaaf ik het vond om een paar jaar geleden voor het eerst een oranje shirt van de bond te dragen. Nu heb ik hetzelfde gevoel. Het kriebelt weer. Ik heb ontzettend veel zin in een nieuw seizoen.”

Op eigen benen staan betekent ook: zelf je broek ophouden. Het nieuwe team moet gefinancierd worden. Vader is – met mensen achter hem – bezig sponsors te werven. Maandagavond harkte hij al enkele duizenden euro’s binnen. Heemskerk berekende dat er zo’n 25.000 euro op jaarbasis nodig is om de Middelburger naar de Spelen van Tokio te brengen.

Doodsaai

In de kern – op het gebied van hoe hij zijn sport beoefent – is er voor Vader weinig veranderd. Hij blijft bijzonder gedisciplineerd toewerken naar zijn einddoel. ,,Mijn leven bestaat nog steeds uit slapen, eten en trainen. Hoe minder afleiding daarnaast, hoe beter. Of dat niet doodsaai is? Ja, dat klopt. Daar zit ook de uitdaging in. Om dat alle jaren vol te houden.”

Wie Vader een beetje kent, heeft daar geen twijfels over. De nummer acht van het afgelopen WK voor beloftes laat geen kans onbenut om in Tokio de hoogste eer te behalen. Hij verblijft nu bijvoorbeeld regelmatig in een hoogtetent. ,,Ik doe dat steeds drie weken aan één stuk, zo’n veertien uur per dag. Dat is elke keer als we naar een piek toewerken.” Heemskerk: ,,Milan reageert er heel goed op. Bij een bloedtest zie ik steeds dat hij meer rode bloedcellen heeft gekregen. En hij kan daardoor een hoger wattage wegtrappen.”

In 2017 heeft Vader drie piekmomenten. Heemskerk heeft uit alle gegevens die hij van Vader verzamelt gehaald dat dat het beste aantal is voor de Middelburger. De eerste piek ligt bij de World Cups van Nove Mesto en Albstadt. Die zijn in de laatste twee weken van mei. Daarna werkt hij toe naar het Nederlands kampioenschap voor elites in Landgraaf (half juli) en het WK voor beloftes in Australië (begin september). Het EK in Turkije laat hij links liggen. Enerzijds omdat hij dan een vierde piekmoment zou moeten hebben, anderzijds omdat het in het land niet geheel veilig is. Ook de World Cup in Canada slaat hij over. Dat is vanwege de jetlag en de kosten. Vader: ,,Ik heb harde keuzes moeten maken. Dat is prima. Dat hoort erbij.”

De Middelburger is derdejaars belofte. Als tweedejaars zat hij in 2016 voortdurend tussen de vierde en de tiende plaats. Nu moet hij de stap naar het podium maken, vindt Heemskerk. ,,Hij moet dit jaar al mee gaan doen om de prijzen. Volgend jaar mag hij ook nog meedoen bij de beloftes, maar dan kan hij ook al de overstap naar de senioren maken. Dat hangt van zijn resultaten in 2017 af.”

Begin maart zijn de eerste tests. Dan rijdt Vader twee wedstrijden in Spanje. Daar zal hij voor het eerst in zijn nieuwe shirt te zien zijn.

Milan Vader Watersley R&D Team

2017-02-21-team-watersley-6285-2

Start typing and press Enter to search